Waar moet je op letten bij een inbouwvaatwasser?

Waar moet je op letten bij een inbouwvaatwasser?

Waar men vroeger gewend was om de vaat met de hand af te wassen, is inmiddels vrijwel ieder Nederlands huishouden wel voorzien van een vaatwasser. Dit kan een vrijstaande vaatwasser zijn, maar om de stijl van de keuken niet te doorbreken kan je ook kiezen voor een inbouw vaatwasser. Bij het kopen van een inbouw vaatwasser moet je natuurlijk wel op een aantal dingen letten. In deze blog lees je daar meer over.

Volledig of half geïntegreerd?

Allereerst zijn er twee opties voor een inbouw vaatwasser: half of volledig geïntegreerde. Bij een half geïntegreerde vaatwasser zie je de vaatwasser nog wel zitten, doordat het bedieningspaneel aan de buitenkant van de klep is bevestigd. Een volledig geïntegreerde vaatwasser zie je niet meer zitten. Daar zit een volledig deurtje voor de klep en zit het bedieningspaneel aan de binnenkant, meestal bovenop. Het is afhankelijk van jouw smaak en wensen wat het beste in jouw keuken past.

De afmetingen

Wanneer je jouw vaatwasser gaat inbouwen, moet je natuurlijk goed letten op de afmetingen die het moet hebben. Je wilt natuurlijk niet dat hij uiteindelijk te klein of juist te groot blijkt te zijn, want dat ziet er alsnog niet mooi uit. Komt jouw nieuwe inbouw vaatwasser in een bestaande keuken? Meet dan voordat je een vaatwasser gaat uitzoeken, eerst op hoe groot de vaatwasser moet zijn. Ga je een hele nieuwe keuken plaatsen? Dan kan je mogelijk bij het ontwerp rekening houden met de afmetingen van de vaatwasser die je graag wilt.

De programma’s en functies

Vaatwassers zijn tegenwoordig voorzien van allerlei mogelijkheden, waaronder verschillende programma’s voor jouw vaat. De programma’s variëren van elkaar in temperatuur, duur, watergebruik en energiegebruik. Ook zijn veel vaatwassers voorzien van een optie voor halve belading, zodat je niet onnodig veel water verbruikt wanneer de vaatwasser halfvol is. Het Intensieve programma zorgt in een bepaalde zone in de vaatwasser voor extra krachtige stralen, waardoor extra vieze vaat daar krachtiger schoon wordt gemaakt. Dat is een greep uit de meest voorkomende programma’s en functies van vaatwassers. Bij het kopen van een inbouw vaatwasser is het belangrijk om voor jezelf te weten welke programma’s jouw vaatwasser moet hebben en erop te letten dat de vaatwasser die je kiest hier ook van is voorzien.

Het gebruiksgemak

Het is natuurlijk ook fijn als jouw gekozen inbouw vaatwasser gemakkelijk en comfortabel in gebruik is. Vaatwassers hebben daar allerlei extraatjes en eigenschappen voor. Controleer bijvoorbeeld of je de korven prettig vindt en of de rekjes in- en uit te klappen zijn. Bedenk ook of je een bestekkorf of -lade wil. Een extraatje is bijvoorbeeld emotionLights in een Samsung vaatwasser. Ledlampen bovenaan het deurframe verlichten het interieur van de vaatwasser sfeervol en handig blauw. Het licht gaat, net als bij een koelkast, automatisch uit wanneer je de deur sluit.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.