Tips voor het kiezen van de juiste wijn

Tips voor het kiezen van de juiste wijn

Een ‘’goede wijn’’ is natuurlijk erg subjectief, iedereen zijn smaak is anders. Maar hoe moet je dan de juiste wijn uitkiezen? Als je een wijntje uit wilt kiezen die geschikt is voor jou, zijn er enkele factoren waar je naar moet kijken. Deze zal ik nu gaan behandelen.

Wat is je smaak?

Iedereen zijn smaak is anders, dus is het moeilijk te voorspellen welke wijntje iemand wel of niet lekker vindt. Gelukkig heb je wel al een hoop andere smaakvoorkeuren, deze smaakvoorkeuren zijn een goede indicatie voor welke wijn je lekker vind. Ben je een enorme zoetekauw, dan vind je een wat zoetere wijn waarschijnlijk ook lekker. Houd je meer van bittere dingen, dan zal je waarschijnlijk ook meer genieten van een wat meer zure wijn. Zo simpel is het. Een vraag die je jezelf nu kan stellen is; drink je liever zwarte koffie of met melk en of suiker? De mensen die hun koffie zwart drinken hebben vaak een grotere kans om de wijnen uit de oude wereld lekker te vinden, dit zijn wijnen uit Frankrijk, Italië of Spanje. Drink je je koffie met melk en of suiker, dan zijn de wijnen uit de nieuwe wereld vaak meer jou ding. Dit zijn wijnen uit de VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Wat is de gelegenheid?

Wijnen kunnen verschillende doelen hebben, en verschillende gelegenheden kunnen invloed hebben op de manier waarop je wijn kiest. Ga je wijn kopen voor bij een diner? Dan zijn hier een paar tips voor welke wijn je het beste kan kopen. Wil je familie en vrienden een lekker wijntje voorschotelen, zonder te kijken naar wat je er bij eet? Dan kan je het beste een fles wit en een fles rood halen. Omdat wijnvoorkeuren zo subjectief zijn, zal het hebben van beide soorten wijn de meeste mensen gerust stellen. Bij een groot gezelschap is het vaak ook handig om wijnen te halen die in het midden van het spectrum vallen qua zoetheid, zuurgraad en volheid. Wanneer een wijn erg zoet is of erg droog is zullen er altijd mensen zijn die hem of heel lekker of heel vies vinden, door een wijntje te kiezen die er tussen in valt maak je een veel veiligere keuze. Wanneer je wijn wilt die bij de maaltijd past is er de algemene vuistregel, witte wijnen voor lichtere gerechten, zoals kip en vis, en rode wijnen voor zwaardere gerechten, zoals rundvlees en lamsvlees.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.