Waar moet je op letten als je buiten houtwerk gaat schilderen?

Waar moet je op letten als je buiten houtwerk gaat schilderen?

Is het tijd om het buiten houtwerk onder handen te nemen? Vaak is dit een behoorlijke klus. Je kunt het uitbesteden, maar als je wat geld wilt besparen, dan is het beter om het zelf te doen. Het ligt er natuurlijk aan of je veel houtwerk rondom het huis hebt zitten. En er zijn een aantal dingen waarop je moet letten als je hiermee aan de slag gaat.

Wat is de huidige status?

Hoe ziet het houtwerk er op dit moment uit? Is het alleen toe aan een nieuwe laklaag of zijn er ook delen aan het rotten? Als je wel wat rottingsplekken ziet, zorg er dan voor dat je deze eerst behandelt. Als het al te verrot is, dan zal je stukken hout moeten vervangen. Denk niet, ik schilder er wel overheen, want dat gaat geheid niet mooi worden! Misschien zie je dat niet direct, na een tijdje zal je het gaan zien.

Een goede ondergrond

Als de huidige verf er niet mooi op zit, dan is het wijsheid om alles eraf te halen. De beste manier om dit te doen, is met een schraper en brander. Als je alle verf er vanaf hebt gehaald, dan is het tijd voor een goede ondergrond. Soms moet je het hout twee keer voorbehandelen voordat je er overheen kunt gaan met de gekleurde verf. Liever een laag te veel dan te weinig.

De oude verf eraf schuren

Als je de oude verf alleen even wilt schuren, zorg er dan voor dat je alles meepakt. Elk hoekje, gaatje en stukje moet een keer geschuurd zijn. Zo krijg je het beste effect. Wat ook voor een egale oppervlakte zorgt is het ontvetten van de huidige verflaag. Dit kun je doen met ammoniak. Doe dit voor het schuren! Anders schuur je het vet in het hout en dat kan ook oneffenheden creëren. Zorg dat je alle stofresten van het hout hebt gehaald.

De nieuwe verf

Dan is het tijd om er een nieuwe laag verf op te doen! Haal goede kwaliteit verf en kwasten, zodat je het beste eindresultaat krijgt. Bij verfcompleet kun je terecht voor al je benodigdheden. Na de eerste laag is de kans groot dat er nog een laag op moet. Schuur de onderlaag licht op en lak het houtwerk nog een keer. Zo kan je houtwerk er weer jaren tegenaan!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.