Een mantelzorgwoning bouwen: wat zijn de mogelijkheden?

Een mantelzorgwoning bouwen: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer mensen zijn mantelzorger voor een ander. En steeds meer mensen kiezen ervoor om een mantelzorgwoning te bouwen in de tuin. Maar wat is een mantelzorgwoning nu precies? En wat is er allemaal mogelijk bij het bouwen van een mantelzorgwoning? We vertellen je er alles over in deze blog.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een kleine, zelfstandige, woning die op het terrein van een andere woning staat. In de hoofdwoning woont de mantelzorgverlener en in de mantelzorgwoning woont degene die de mantelzorg nodig heeft. Het kan ook zo zijn dat de persoon die zorg nodig heeft in de hoofdwoning woont en dat de mantelzorgwoning bewoond wordt door de mantelzorgverlener. Een mantelzorgwoning mag alleen als woning gebruikt worden als er daadwerkelijk mantelzorg verleend wordt. Wordt er geen mantelzorg meer verleend, bijvoorbeeld omdat de verzorgde verhuist naar een verpleeghuis of komt te overlijden, dan mag de mantelzorgwoning niet meer als woning gebruikt worden. Het gebouw mag wel blijven staan, maar de keuken, badkamer en toilet moeten verwijderd worden.

Mantelzorg in stijl

Als je een mantelzorgwoning gaat bouwen in de tuin, wil je natuurlijk wel dat het een mooie woning wordt die bij de stijl van je huis en tuin past. Kies bijvoorbeeld voor een mooie houten woning. Tegenwoordig is het mogelijk om een mantelzorgwoning te laten ontwerpen die helemaal voldoet aan jouw wensen, bijvoorbeeld met openslaande deuren, een sedumdak of een zolder voor extra opbergruimte. Kies je voor een woning met houten veranda? Dan kun je lekker buiten zitten als het zonnetje schijnt. Niet zo’n zonaanbidder? Laat dan een overkapping aan de woning bouwen, zodat je altijd de schaduw op kunt zoeken. Mocht het gebouw niet meer nodig zijn als mantelzorgwoning, kun je er een mooi tuinhuis of een ruime berging van maken en is je investering voor de lange termijn.

Kies voor kwaliteit

Als je een woning voor een zorgbehoevend familielid laat bouwen, is het natuurlijk van groot belang dat de woning veilig is. Kies daarom altijd voor een bedrijf dat ervaring heeft met het bouwen van mantelzorgwoningen en dat voor materialen van topkwaliteit kiest. Op die manier kan je geliefde veilig en prettig van de woning gebruik maken.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.