Grote tuin inrichten: zo doe je dat!

Grote tuin inrichten: zo doe je dat!

In een ruime tuin kun je allerlei mogelijkheden realiseren. Het is dan erg leuk om alle plannen in uitvoering te brengen, maar in sommige gevallen kun je misschien teveel realiseren, waardoor je tuin verandert in een onoverzichtelijke warhoop. In andere gevallen kan een grote tuin ook weer saai ogen door de ruime vlakken. 

Werken met hoogteverschillen

Als je werkt met hoogteverschillen, dan kan een grote tuin opgebroken worden in kleinere stukken. Denk maar bijvoorbeeld aan het verwerken van schaduw en diepte dankzij bossages. Ook het terras kun je een stukje verhogen, zodat je vanuit je luie tuinstoel de gehele tuin in een oogopslag kunt overzien. Het kan zeker geen kwaad om advies van een hovenier of tuinarchitect te vragen. Zij kunnen namelijk meedenken over hoe je de tuin slim en ruimtelijk kunt indelen. 

Goede indeling

Vind je het fijner om de inrichting zelf in de hand te houden? Dan is het in ieder geval belangrijk om na te denken over een aantal zaken. Waar wil je de tuin bijvoorbeeld voor gebruiken? Misschien wil je graag een speelveld met klimelementen voor de kinderen of een stuk sportgras of speelgras voor de huisdieren realiseren. Ook over de bestrating moet nagedacht worden. Een goede tip is om allerlei terrassen in de tuin aan te leggen, zodat je op ieder moment van de dag zonnestralen kunt meepakken of juist in de schaduw kunt zitten. Schaduw creëer je door bijvoorbeeld een boom in de tuin te plaatsen. Bomen zijn sowieso een goede manier om meer perspectief en diepte te realiseren. 

Probeer eenheid te bewaren

Wellicht ben je van plan om verschillende stijlen met elkaar te combineren en wil je daarnaast ook nog ruimte bewaren voor een moestuintje. Of wat dacht je van een grote vijver of een mooi zwembad? Let er in ieder geval wel op dat je de tuin niet helemaal uiteen laat vallen in verschillende onderdelen. Probeer in plaats daarvan eenheid te bewaren en looppaden en zichtlijnen te creëren die de verschillende onderdelen op een logische wijze met elkaar verbinden. 

Houd rekening met onderhoud

Helaas betekent een grote tuin ook dat je meer tijd en geld kwijt bent aan onderhoud. Het is daarom slim om hier al rekening mee te houden als je de indeling aan het ontwerpen bent. Een ruim gazon is bijvoorbeeld al snel gemaaid als je een fijne grasmaaier hebt. Ook zijn er allerlei bodembedekkers te verkrijgen waar onkruid niet zo goed tegen kan. Als bijkomend voordeel zijn deze bodembedekkers ook nog eens mooi groen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *