Donkere chocolaatjes: waar moet je op letten?

Donkere chocolaatjes: waar moet je op letten?

Pure chocolade bereid met zo min mogelijk ingrediënten is de beste optie. Het eerste bestanddeel in de beste pure chocolade is meestal chocoladelikeur of cacao. Cacaopoeder, cacaonibs en cacaoboter zijn enkele van de vormen van cacao die kunnen worden vermeld. Soms worden extra additieven toegevoegd om het uiterlijk, de smaak en de houdbaarheid van donkere chocolade te verbeteren. Sommige van deze stoffen zijn volkomen veilig, terwijl andere een nadelige invloed kunnen hebben op de algehele kwaliteit van de chocolade. Suiker wordt vaak toegevoegd om de bitterheid van donkere chocolade tegen te gaan. Het is moeilijk om pure chocolade te vinden zonder toegevoegde suikers. Kies als vuistregel een merk waar suiker niet als eerste op de ingrediëntenlijst staat. Kies er beter een die suiker als laatste op de lijst plaatst. Het is vermeldenswaard dat hoe minder suiker, hoe hoger het cacaopercentage. Gust Royal heeft precies de goede donkere chocolade die hier wordt beschreven.

 

Wat is de ideale hoeveelheid cacao?

Er is een grote variatie aan cacaopercentages in merken van donkere chocolade, wat verwarrend kan zijn. Wanneer je winkelt voor donkere chocolade, richt je dan op repen met een cacaogehalte van 70% of hoger. Donkere chocolade met een hoger cacaopercentage heeft een hogere concentratie aan antioxidanten en voedingsstoffen dan chocolade met een lager cacaopercentage. Chocolade met een hoger cacaogehalte is in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een betere gezondheid van het hart en cognitieve prestaties. Chocolade met een hoger cacaopercentage heeft een lager suikergehalte. Donkere chocolade met een cacaogehalte van 70% of meer is het gezondst omdat het meer antioxidanten en gezondheidsvoordelen bevat. Ook als je chocolade online bestellen, kun je altijd het cacaopercentage bekijken.

 

Wat te vermijden bij het kopen van donkere chocolade?

Dutching is een procedure voor het vervaardigen van chocolade waarbij gebruik wordt gemaakt van alkali. Deze procedure wordt gebruikt om de kleur van chocolade te veranderen en tegelijkertijd de bitterheid te verminderen. Dutching daarentegen heeft in meerdere onderzoeken aangetoond dat het het aantal antioxidanten in chocolade drastisch verlaagt. Om deze reden moet Nederlandse bewerkte chocolade worden vermeden. Controleer de ingrediëntenlijst voor iets als cacao behandeld met alkali om te zien of de chocolade is vernederlandst.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.