Geniet van al het moois in de tuin

Geniet van al het moois in de tuin

Je tuin opknappen

Om te kunnen ontspannen in je eigen tuin is het belangrijk dat de tuin er uitnodigend en groen uitziet. Als je buiten zit, is het geen pretje om alleen maar tegen beton en tegels aan te kijken. Tegenwoordig weten we ook dat het niet goed is om je hele tuin te betegelen, omdat het water zo de grond niet in kan. Tijd om eens lekker de tuinhandschoenen aan te trekken!
Als je tuin enige tijd geen aandacht heeft gehad, is het misschien eerst nodig wat onkruid te wieden. Dan kun je vervolgens aan de slag met nieuwe beplanting. Ook kun je planten die al in je tuin groeien eens van plaats wisselen, of vermeerderen door bijvoorbeeld te scheuren. Als je nieuwe planten koopt, let dan goed op dat de plantensoort past bij de standplaats. Het is zonde om een schaduwplant in de volle zon te zetten, deze zal niet lang overleven.

Struiken en planten in de volle grond

Wil je planten door elkaar laten groeien maar wel een beetje overzicht behouden, denk dan eens aan een (ondiepe) border. Je kunt deze al eenvoudig maken door een rand tegels weg te halen en wat zand af te graven. De ontstane ruimte vul je op met tuinaarde, eventueel aangevuld met wat turf. Dit hangt af van het soort planten dat je gaat neerzetten. Achterin je border zet je wat klimplanten, en vooraan wat laagblijvers. Je kunt ook kiezen voor bodembedekkers, het onkruid zal dan minder kans krijgen.
Met de juiste grondsoort kunnen je planten een hele tijd voort.
Ga je een border of perkje opknappen dat al voldoende grond heeft, dan kan het toch verstandig zijn om wat tuinaarde toe te voegen en te mengen – zodat de planten weer voldoende voeding uit de grond kunnen halen.

Tuinplanten in potten en bakken

Hou je van wat afwisseling, of heb je planten gekocht die je in de winter binnen zult moeten halen? Dan is het heel verstandig om deze neer te zetten in ruime potten of plantenbakken. Al bij de aanschaf zul je zien welke planten als kuipplant geschikt zijn en welke niet. Het is belangrijk dat je ze thuis in een ruimere pot zet, die je verder opvult met tuinaarde. Let er op dat je buiten alleen potten gebruikt met een gat onderin, waardoor het overtollige water weg kan lopen. Een laagje hydrokorrels is optioneel. In de drogere tijd van het jaar moet je uiteraard je planten die in een pot staan goed in de gaten houden – je moet ze elke dag water geven. Dit kan met een sproeier, maar ook met de gieter. Dit vraagt iets meer aandacht dan planten in de volle grond, maar met een groepje potten op het terras kun je wél veel meer afwisselen. Ook kun je de plant even uit de volle zon halen als het té warm mocht worden. Zo heb je langer plezier van je planten.

Genieten maar…

De make-over van de tuin is dus een kwestie van een kleine investering: wat leuke nieuwe planten, en de juiste aarde zodat de planten fijn verder kunnen groeien. Als je klaar bent met deze opknapbeurt, zul je zien dat je veel prettiger zit in je tuin. Planten en struiken geven ontspanning, en zorgen ook voor leven in de brouwerij, waardoor er altijd wat te zien is. Je krijgt waarschijnlijk vogeltjes op bezoek, maar ook vlinders en bijen. Zoek een plekje in de zon, óf juist in de schaduw, om te genieten van deze groene oase.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *