Zo maakt u de vijver de parel van uw tuin

Zo maakt u de vijver de parel van uw tuin

Stap voor stap een prachtige vijver aanleggen

Wilt u een vijver gaan aanleggen en van uw vijver de parel van uw tuin maken? U kunt op verschillende manieren een vijver ontwerpen. Om ervoor te zorgen dat de vijver een echte eyecatcher in uw tuin wordt, is het allereerst van belang dat u de deze past bij het beeld van uw tuin. Zo kunt u er optimaal van genieten. U heeft de keuze voor een strakke vijver en een natuurvijver. In dit artikel vertellen wij hoe u in stappen een vijver aanlegt en welke vijverbenodigdheden gewenst zijn, zodat u straks een echte parel in uw tuin heeft. Lees snel verder voor ons stappenplan.

Maak een plattegrond van uw tuin en vijver

Maak eerst een plattegrond van uw tuin en vijver. U kunt hierop van alles tekenen, maar zorg er wel voor dat uw vijver goed onderdeel uitmaakt van uw tuin en deze ook op een goede plek staat. U kunt het beste kiezen voor een plek waar meerdere uren per dag zon op staat. Ook is het belangrijk om na te denken over zaken zoals of er elektriciteitskabels door de tuin lopen, of er bestrating moet worden verwijderd en waar de riolering loopt. Zo kunt u de vijver straks goed uitgraven. Vervolgens kunt u een vijverbak of kiezen voor een speciaal folie.

Maak een doorsnede van uw vijver

Maak vervolgens een doorsnede van uw vijver en teken plateaus voor de vijverplanten op diverse dieptes van de vijver. Zorg er voor dat er genoeg grote plateaus met diverse dieptes zijn en zorg er ook voor dat de vijver op het diepste punt zo’n 80 tot 100 cm diep is. Zo zorg je ervoor dat er genoeg ruimte voor de vijverplanten is en er ook voldoende diepte voor de vijvervissen is. Vergeet niet de plateaus goed vlak te maken. Anders glijden de plantmanden de vijver in en dat kan negatieve gevolgen hebben voor de vijver.

Maak een goed beplantingsplan

De laatste stap is zorgen voor een goed beplantingsplan. Dit is een speciaal plan waarin u alle planten zet die u wilt gebruiken in de vijver. Hierbij kunt u gebruik maken van de verschillende dieptes in de vijver, maar is het belangrijk erop te letten dat niet iedere vijverplant op dezelfde diepte kan staan. Zuurstofplanten staan het liefst op 50 cm diepte. Lelies kunnen perfect op 80 cm diepte staan. Bekijk eens hoe dit zit voor uw andere gewenste planten. U kunt in principe uw vijver geheel naar uw eigen wensen inrichten, maar zorg er wel voor dat u niet te veel vijverplanten in de vijver plaatst. Zet planten in groepen bij elkaar om de vijver van een rustige uitstraling te voorzien. De waterlelie is werkelijk een aanrader. Deze zorgt voor schaduw in de vijver en geeft deze ook nog eens een mooie uitstraling. De waterlelie mag in elk geval niet in een prachtige vijver ontbreken.

Van de vijver uw parel in de tuin maken? Ga meteen aan de slag met onze tips.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.