Zo maak je je tuin diervriendelijk

Zo maak je je tuin diervriendelijk

Doordat veel mensen tegenwoordig grote stukken grond van hun tuin betegelen, zijn veel tuinen alles behalve diervriendelijk. Dat geldt niet alleen voor wilde dieren, maar ook voor huisdieren. Bovendien levert een tuin die grotendeels betegeld is allerlei problemen op, bijvoorbeeld met de afvoer van regenwater. Het diervriendelijk maken van je tuin biedt daardoor vele voordelen. In dit artikel geven we je concrete handvatten om van je tuin een fijne plek voor dieren te maken.

Plant waardplanten in je tuin

Waardplanten (zoals de klimop) zijn een belangrijke voedselbron voor rupsen. Wanneer vlinders hun eitjes leggen, doen ze dat in de buurt van een waardplant, zodat de rupsen dichtbij een voedselbron uitkomen. Door waardplanten te poten, maak je jouw tuin niet alleen diervriendelijker, maar draag je ook bij aan het voortbestaan van vlinders.

Plaats een vogelhuisje

Met een vogelhuisje zorg je voor een veilige plek voor vogels om zich voort te kunnen planten. Het is echt enorm leuk om de ouders keer op keer naar het huisje te zien vliegen om een nestje te bouwen en later hun jonkies te voederen. Om nog maar te zwijgen over het moment dat de jonge vogeltjes hun eerste vlucht maken!

Zorg naast een vogelhuisje ook voor voldoende voedselbronnen. Het beste is om voor natuurlijke bronnen te zorgen. Denk aan beplanting met besjes, bijvoorbeeld aan de Gelderse Roos en de Lijsterbes. Naast eten, is het nog aan te raden om een waterschaal in je tuin te plaatsen, zodat de vogels zich kunnen wassen en tijdens warme dagen voldoende water kunnen drinken.

Kijk uit met giftige planten voor huisdieren

Sommige planten zijn giftig voor huisdieren. Voorbeelden hiervan zijn soorten zoals de Lupine, Lelies en het Vingerhoedskruid. Plant deze soort dan ook niet in je tuin. Twijfel je of een plantensoort giftig is? Neem dan contact op met een vakkundige hovenier en vraag om advies.

Plant nectarplanten in je tuin

Nectarplanten zijn van levensbelang voor insecten en dus van toegevoegde waarde als je je tuin diervriendelijk wilt maken. Wellicht heb je al gehoord dat insecten zoals bijen het de afgelopen jaren zwaar te verduren hebben gehad. Dus geef ze een warm welkom in je tuin en poot nectarplanten. 

Bovendien helpen de insecten die op nectarplanten afkomen voor het bevruchten van de plant, waardoor insecten en planten elkaar in hun voortbestaan helpen. Voorbeelden van nectarplanten zijn: de vlinderstruik (de Buddleja), het Koninginnekruid en het Afrikaantje.

Leg een vijver aan

Amfibieën zoals kikkers hebben water nodig om te overleven, dus wanneer je geen water in tuin hebt, is het een onaantrekkelijke plek voor ze om te verblijven. Om het amfibieën naar hun zin te maken, is een vijver nodig, bij voorkeur met een diepte van minimaal een meter. Op die manier kunnen kikkers en salamanders in de winter op de bodem verblijven om te overwinteren.

Om het overwinteren mogelijk te maken is het van belang dat je op de bodem wat stenen en eventueel vijveraarde legt. Op die manier bied je voldoende bescherming tegen de kou. Een andere eis waaraan de vijver moet voldoen, is dat er voldoende beplanting in het water zit, ter bescherming tegen roofdieren. Ook mogen er geen vissen in het water zitten, omdat deze dol zijn op eitjes, zoals kikkerdril.

Laat groenafval liggen

We zijn geneigd om afgevallen bladeren in de tuin snel op te ruimen, het liefst pakken we een bladblazer en blazen we de tuin in een mum van tijd weer helemaal schoon. Maar wist je dat je daardoor dieren zoals egels uit je tuin weert? 

Een egel heeft namelijk schuilplaatsen nodig die bestaan uit afgevallen bladeren en takken. Dit biedt niet alleen bescherming, maar biedt regels ook de mogelijkheid om te kunnen overwinteren, doordat het groenafval een isolerend effect heeft. Bovendien trekt het groenafval voedsel aan dat de egel opeet, zoals slakken.

Hulp nodig bij je diervriendelijke tuin?

Door de tips uit dit artikel te implementeren maak je van jouw tuin een fijne plek voor dieren. Maar eerlijk is eerlijk: hoe zorg je ervoor dat je tuin er ook mooi uitziet? Kortom dat alle onderdelen een mooi geheel vormen? En hoe leg je bijvoorbeeld een vijver aan?

Je kunt jezelf natuurlijk verdiepen in dit soort zaken, maar je kunt er ook voor kiezen om een hovenier in te schakelen. Voor al het werk, dus van ontwerp tot aanleg en onderhoud, of bijvoorbeeld alleen voor het ontwerp en de aanleg. Meer weten over de mogelijkheden? Bekijk dan eens de hoveniersdiensten van Aardoom Hoveniers (https://www.aardoomhoveniers.nl/dienst-categorie/particuliere-diensten/). Dit bedrijf is zeer vakkundig als het om diervriendelijke tuinen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *