Zijn tuinspullen ook verzekerd door mijn inboedelverzekering?

Zijn tuinspullen ook verzekerd door mijn inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering keert schadevergoeding uit bij schade aan de spullen in huis door water, brand, storm of inbraak. Dat weten we waarschijnlijk allemaal wel. Maar hoe zit het met uw spullen die in de tuin staan? Vallen die ook onder de inboedelverzekering, of moet u die apart verzekeren? In dit artikel leggen we één en ander graag nader uit.

Wordt stormschade aan onze lounge-set in de tuin vergoedt?

Nederlanders brengen graag tijd door in hun tuin en liefst zo comfortabel mogelijk. In veel tuinen staan luxe tuinmeubelen of loungesets die best een investering hebben gevergd. Doordat niet iedereen een passende bergplaats heeft voor deze tuinmeubelen, blijven ze vaak tijdens de zomer en winter buiten staan. Dit maakt ze vatbaar voor storm en waterschade. Ook inbrekers hebben het vaak voorzien op luxe tuinmeubilair. Gelukkig wordt schade of diefstal van tuinmeubilair vergoed door uw inboedelverzekering. Voorwaarde is wel dat uw tuin goed is afgesloten, zodat u het inbrekers niet te gemakkelijk maakt. Wanneer uw loungeset bijvoorbeeld is vernield doordat iemand zonder toestemming uw tuin is binnengedrongen, dan valt dit onder de verzekering. Schade aan uw tuinmeubelen door storm, valt onder andere voorwaarden. De verzekeraar vergoedt de schade, wanneer de storm minstens windkracht 7 had. Bovendien geldt voor stormschade aan tuinmeubilair een hoger eigen risico. Zet het dus indien mogelijk toch binnen. Naast tuinmeubelen worden ook tuinverlichting, tuindecoraties, beelden en tuingereedschap meegenomen in deze verzekering. Wat en hoeveel uw verzekeraar precies vergoedt, vindt u terug in de voorwaarden.

Wat niet standaard in een tuin hoort, wordt niet vergoed door de inboedelverzekering

Soms zijn er situaties waarbij het voor u niet duidelijk is of de schade wel of niet onder de inboedelverzekering valt. Stel, u heeft uw smartphone of tablet buiten op tafel laten liggen en die heeft ’s nachts een fikse regenbui te verwerken gekregen. Water en smartphones of tablets zijn meestal geen goede combinatie. Toch wordt deze niet vergoed door de inboedelverzekering, omdat het spullen zijn die u normaal gezien binnenshuis opbergt.

Brandschade door de barbecue

Barbecueën is ook een zeer geliefde bezigheid in de tuin. Wat als u tijdens de barbecue brandschade krijgt aan uw tuinmeubelen? Brandschade valt ook in dit geval onder de inboedelverzekering. Naast brandschade , kan er ook schade ontstaan door rook, schroeien, smelten en roet. Ook deze worden vergoed door de inboedelverzekering, mits u kunt aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om de schade te voorkomen. Zet de barbecue nooit vlak naast de loungeset of de tuinstoelen. Dat is vragen om problemen.

Vergoeding voor beschadigd tuinhuis of schutting?

In het geval van tuinhuizen en schuttingen, kan de vraag worden gesteld of deze worden gedekt door de inboedelverzekering of door de opstalverzekering. Verplaatsbare onderdelen vallen onder de inboedelverzekering. Vaste onderdelen behoren tot de opstalverzekering. Voor huiseigenaren is een opstalverzekering verplicht. Voor huurders sluit de huisbaas normaliter een opstalverzekering af. Wilt u zeker weten wat uw verzekeraar wel of niet vergoed, let dan goed op de voorwaarden van de verzekering. Die verschillen nogal eens per verzekeraar. Goed vergelijken loont in dit geval.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.