Wat zijn de verschillen tussen een uitbouw en een erker?

Wat zijn de verschillen tussen een uitbouw en een erker?

Het vergroten van de leefruimte van een woning is één van de meest voorkomende soorten verbouwingen in Nederland. Dit kan zowel aan de achterkant, voorkant, zijkant als bovenkant van een woning, je hebt dus veel mogelijkheden en opties zoals een aanbouw en een dakopbouw. Veel andere gekozen mogelijkheden zijn onder andere ook een uitbouw en een erker, maar wat zijn nou de verschillen tussen deze twee opties?

Het voornaamste verschil: de toegenomen ruimte

Het belangrijkste verschil is de grootte van beiden bouwwerken. Zowel een uitbouw als de erker zal buiten de bestaande gevel geplaatst worden en hebben in principe dezelfde functie: het vergroten van de leefruimte van die kamer. De erker is echter altijd en kleine uitbreiding, een uitbouw kan daarentegen heel groot zijn. Door een erker zal de ruimte gemiddeld maar enkele vierkante meters winnen, een echte uitbouw kan daarentegen wel zo’n 14 vierkante meter zijn. Het is voor beide bouwwerken wel belangrijk dat je kiest voor een bedrijf met goede recensies, kies bijvoorbeeld voor een erker aanbouw door De Aanbouw Expert.

Het kostenplaatje van beide bouwsels

Bij dergelijke bouwwerken wordt vaak gerekend per vierkante meter, aangezien het duidelijk is dat een erker flink kleiner is is dit natuurlijk ook de goedkoopste optie. Maar ook de gemiddelde prijs per vierkante meter van een erker is een stuk lager dan die van een normale uitbouw. Gemiddeld kan je een erker laten bouwen voor ongeveer €1500 per vierkante meter, bij een uitbouw kan dit echter wel oplopen tot €3000. De prijs van beide bouwwerken is ook van een aantal factoren afhankelijk, onder andere de volgende:

  • De afwerking van het bouwwerk
  • De mate van isolatie dat er gebruikt gaat worden
  • Of er wel of geen extra fundering nodig is. Bij een uitbouw is het in principe altijd nodig om er een fundering onder te laten leggen, bij een erker is dit niet altijd het geval.
  • De grootte van het bouwwerk
  • De gebruikte materialen zoals stenen, hout, kozijnen, soorten ramen.
  • Is er elektra nodig? Bij een erker is het bijvoorbeeld niet altijd nodig om een extra lamp te laten plaatsen aangezien het klein is, bij een uitbouw is dit daarentegen vaak wel nodig.
  • De kosten voor een vergunning
  • De kosten van de uren van de bouwvakkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *