Wat maakt een koelkast energiezuinig?

Wat maakt een koelkast energiezuinig?

De afgelopen jaren doen we met ons alles ons best om beter met het milieu om te gaan en het verbruik van energie te verminderen. De apparaten die onze huizen staan, zijn één van de grootste energievreters die we gebruiken. Daarom is het al een grote stap om ervoor te zorgen dat die apparaten energiezuinig zijn. Maar wat maakt nou precies een koelkast energiezuinig? Je leest het in deze blog.

Het energielabel

Het energielabel zelf maakt de koelkast niet energiezuinig, maar laat wel zien hoe energiezuinig het apparaat is. De afgelopen jaren zijn koelkasten veel zuiniger geworden, wat natuurlijk heel goed is. Het minst zuinige energielabel van een koelkast is dan ook A+. Wil je de meest zuinige koelkast kopen? Dan is dat op dit moment die met energielabel A+++. Dat betekent niet dat alle koelkasten met energielabel A+++ even zuinig zijn. Binnen die categorie zitten nog grote verschillen. Kijk daarom niet alleen naar het energielabel, maar ook naar wat de koelkast jaarlijks verbruikt.

Energiezuinige compressor

De compressor van een koelkast zorgt voor een koele koelkast. Gaat de deur open komt er weer warmte binnen? Dan gaat de compressor draaien om de warmte uit het apparaat te krijgen. Je kunt je voorstellen dat dat veel energie kost, wat bij een conventionele compressor zeker zo is. Een toerental gestuurde compressor, wat ook wel een VCC- of inverter-compressor wordt genoemd, gebruikt daarvoor minder stroom. Dat draait namelijk bij normaal gebruik op een lagere snelheid dan een conventionele compressor. Daardoor verbruikt het minder energie, wat er bovendien voor zorgt dat het minder geluid maakt. Gaat de deur open, dan draait de VCC-compressor gedurende een korte tijd op een hogere snelheid, waarna hij weer op een laag toerental terugschakelt wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

De juiste grootte

Je kunt ook energie besparen door een koelkast te kopen die niet te groot of te klein is. Met inbouw koelkasten zit je al gauw aan vast aan bepaalde afmetingen. Maar wanneer hij te klein is, zal je snel de neiging hebben om een tweede koelkast aan te schaffen die je in de schuur of berging zet. Die gebruikt natuurlijk ook energie. Is de koelkast te groot en krijg je deze niet gevuld? Dan moet het apparaat loze ruimte koelen en gebruikt het onnodig veel energie. Let er daarom goed op dat je een koelkast koopt met de juiste inhoud. Gemiddeld heeft een huishouden van 1 à 2 personen 140 tot 180 liter inhoud nodig, een gezin van 3 tot 4 personen 160 tot 220 liter en een groot huishouden van 5 tot 7 personen zo’n 200 tot 300 liter.

Vershoudlades

Sommige koelkasten hebben speciale vershoudlades. Daarin is het kouder dan in de rest van de koelkast, namelijk net boven 0°C. Dat is de perfecte temperatuur voor het bewaren van vlees en vis, maar voor groente, fruit en ander eten en drinken is dat te laag. Wanneer je geen vershoudlade hebt, zal je geneigd zijn om de koelkast extra koel te zetten wanneer je er vlees of vis in bewaard. Dankzij de vershoudlades is dat niet nodig en kan je de temperatuur in de rest van de koelkast hoger zetten, waardoor het minder energie gebruikt. Bovendien hoef je er minder snel eten door weg te gooien.

Hoe je hem gebruikt

Niet alleen de koelkast zelf zorgt voor het besparen van energie. Hoe jij de koelkast gebruikt, heeft daar ook invloed op. Laat bijvoorbeeld nooit de deur open staan en ontdooi de koelkast regelmatig. Daardoor hoeft hij minder hard te werken om constant koel te blijven. Ga je een langere tijd op vakantie en is jouw koelkast leeg? Zet hem uit. En zoals net al is benoemd: zet de koelkast niet te koud.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.