Voorkom onkruid in je tuin met een decoratieve bodembedekker

Voorkom onkruid in je tuin met een decoratieve bodembedekker

Een huis met daarbij een mooie tuin, het is de wens van velen. In de zomer lekker buiten kunnen zitten, genietend van al het moois dat je tuin te bieden heeft, dat wil iedereen wel. Een mooie tuin kost tijd en vereist aandacht, dat is logisch. Maar wie heeft er nou zin in uren lang onkruid wieden, dat vervolgens ogenschijnlijk na een dag de kop weer opsteekt? Veel mensen kiezen daarom voor een betegelde tuin, die echter ook weer veel onderhoud vergt, niet echt goed voor de omgeving is én simpelweg minder mooi oogt. Daarbij ben je alsnog niet van het onkruid verlost, want al gauw piepen de eerste groene sprieten tussen de tegels uit en kun je met een speciaal mesje of nog erger, gif, aan de slag. Wie daarbij een voorkeur heeft voor een meer rustieke tuin, zal niet gauw gelukkig worden van een omgeving vol grijze tegels.

 

De aantrekkelijke bodembedekker

In plaats van tegels zou je ook kunnen kiezen voor een natuurlijke bodembedekker. Zo zijn er voor in de plantenperken vaste planten die deze functie hebben, maar andere, meer veelzijdiger opties zijn bijvoorbeeld boomschors, cacaodoppen, kokossnippers of hennepstrooisel. Het voordeel van deze bodembedekkers is dat ze naast aantrekkelijk om te zien ook beloopbaar zijn en dus erg geschikt zijn voor tuinpaden of onder speeltoestellen. Ook zijn ze door hun natuurlijke look en feel een lust voor het oog in borders. Je hebt de keuze uit verschillende soorten houtsnippers als bodembedekker, bijvoorbeeld de gekleurde DecoChips houtsnippers. Wat je ook kiest, in alle gevallen kies je voor een decoratieve, maar ook functionele vorm van bodembedekking.

 

Minder onkruid wieden

Want bodembedekkers zijn niet alleen mooi om te zien, ze zijn ook nog eens enorm nuttig. Zo voorkomen ze urenlang schoffelen, want veel onkruid heeft niet de kracht door de houtsnippers te komen. Doordat het zonlicht de opkomende plantjes niet goed bereikt, kost het de plant meer energie om te groeien. Daarbij zorgen de bodembedekkers ervoor dat er simpelweg te weinig ruimte is voor het opkomende onkruid. Als het onkruid dan toch onverhoopt de kop boven de aarde steekt, dan is het zo verzwakt dat het zonder moeite te verwijderen is. Zorg er wel voor dat de plek waar je de bodembedekkers strooit, vooraf grondig onkruidvrij gemaakt is. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen, ook als het gaat om onkruid. Leg verder een worteldoek onder de schors of houtsnippers, want ook dat geeft onkruid minder kans.

 

Beter voor mens, dier en milieu

Maar de snippers zorgen niet alleen voor minder onderhoud, ze zijn om verschillende redenen ook milieuvriendelijker en kwalitatief beter voor je tuin. Ze zijn gemaakt van ecologisch materiaal en zorgen voor een goede waterdoorlaatbaarheid. Je hebt dus minder plassen in je tuin, want het regenwater verdwijnt naar de plek waar het moet zijn: in de grond. Daarnaast houdt je bodembedekker ook wat vocht vast, waardoor je bodem minder snel uitdroogt in de zomer. De bodembedekker beschermt de bodem niet alleen tegen te veel vocht, maar voorkomt dus ook uitdroging en biedt daarnaast een goede beschermlaag tegen vorst. Je hoeft je trouwens ook geen zorgen te maken over de kleuren van bijvoorbeeld de Decochips. Deze zijn ongevaarlijk voor mens, dier en omgeving, omdat ze met natuurlijke kleurstoffen geverfd zijn. De verf die gebruikt is, is verf op waterbasis, zodat de chips volledig biologisch afbreekbaar zijn.

 

Kies voor genieten

Al met al vormen bodembedekkers in de vorm van houtsnippers of andere natuurlijke materialen als schors of cacaodoppen een goede keuze voor de mooie, onderhoudsvrije en milieuvriendelijke tuin. Met andere woorden: met houtsnippers kies je voor minder zorgen, minder inspanning en meer tijd om te genieten van je tuin!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.