Vanaf wanneer kun je een baby in een draagzak dragen?

Vanaf wanneer kun je een baby in een draagzak dragen?

Regelmatig krijgen wij de vraag of je je baby vanaf de geboorte al in een draagzak kunt dragen. Het antwoord daarop is ja! Maar let wel op dat je de juiste draagzak kiest. 

Je pasgeboren baby kun je in principe meteen al in een draagzak dragen. Het is dan wel van groot belang dat je de juiste draagzak kiest. Kies bijvoorbeeld een drager met een zitverkleiner of met een rugpand dat onderaan versmald kan worden. Hierdoor kunnen ook pasgeboren baby’tjes in de ergonomische M-positie of kikkerhouding worden gedragen.

Daarnaast zijn er ook baby draagzakken waarbij je zonder verkleinkussen al gelijk vanaf de geboorte kunt gaan dragen. Deze draagzakken zijn vaak in hoogte en breedte verstelbaar zodat je kunt starten met kleinste stand en terwijl je baby groeit, de draagzak ook mee kunt laten groeien.

Bij het zoeken naar de juiste draagzak voor jou en je baby moet je altijd op een aantal zaken letten. 

Het toegestane gewicht van een draagzak

Bij de draagzak baby wordt vaak een minimum en maximum gewicht gegeven voor het te dragen kindje. Het toegestane gewicht geeft aan waar de draagzak voor getest is.

Indicatie kledingmaat voor de babydrager

Daarnaast wordt altijd een indicatie van de kledingmaat gegeven, om je te helpen bij de keuze. Dit is altijd een indicatie. Je kunt dit vergelijken met kleding, een shirtje in maat 50 van de ene winkel valt soms toch echt anders dan een shirtje van dezelfde maat van een andere winkel. 

Draagpositie buik, rug, heup

Verreweg de meeste draagzakken voor baby’s zijn geschikt voor dragen op de buik met het gezichtje van je kindje naar jou toe en voor rugdragen. Rugdragen kan altijd pas wanneer je kindje wat ouder is en zelfstandig kan zitten. Ook zijn er draagzakken waarbij je je kindje ook op de heup kunt dragen. En ten slotte zijn er draagzakken waarbij je je kindje in ontdekkingspositie kunt dragen (op je buik met het gezicht naar voren). Ook dit kan pas vanaf het moment dat ze zelfstandig kunnen zitten. Let er bij deze draagpositie ook heel erg op dat je kleintje niet overprikkeld raakt door alle indrukken die het opdoet.  

Draagdoekstof of canvas

Als laatste kun je nog letten op het materiaal waar de draagzak van gemaakt is. Dit is eigenlijk in twee categorieën te verdelen. je hebt draagzakken die uit geweven draagdoekstof zijn gemaakt, deze zijn lekker zacht en vaak al geschikt vanaf 3 kg. Daarnaast heb je de draagzakken die gemaakt zijn uit canvas katoen, dit is iets stugger en spreekt mannen vaak wat meer aan.

Last but not least, zie je de laatste jaren ook steeds in opkomst komen dat draagzakken gemaakt zijn van bio-katoen. Wanneer je dit belangrijk vindt, kun je hier ook op letten.

Al met al is er genoeg keuze aan baby draagzakken om al snel na de geboorte je baby te kunnen gaan dragen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *