Tips om beter in slaap te vallen

Tips om beter in slaap te vallen

We weten allemaal dat een goede nachtrust erg belangrijk is. Dat maakt het misschien soms zelfs extra lastig om in slaap te komen, omdat je weet dat je nu écht moet slapen om voldoende slaap te krijgen. Daarom geven wij graag een paar tips voor een goede nachtrust.

Een goed bed

Als je bed niet goed ligt, is onze eerste tip: een nieuw bed kopen. Een goed bed is cruciaal voor een goede nachtrust. Op een te hard of een te zacht matras zul je nooit lekker in slaap vallen. Wat voor jou te hard of te zacht is ligt volledig aan persoonlijke voorkeuren en je slaapgewoontes zoals je lighouding. Een buikslaper ligt over het algemeen het lekkerst op een stevig bed, een rug slaper heeft gemiddeld het meest aan een zachter matras en voor de zijslaper zijn er ook weer speciale opties. Ga bij twijfel test liggen in een winkel of vraag om advies. Ik ben bijvoorbeeld zelf een buikslaper maar lig het allerfijnst op een zacht matras, terwijl buikslapers meestal worden geadviseerd om een stevig matras te kiezen. Als je iets aan je slaapkamer gaat aanpassen om je slaap te verbeteren dan moet dat je bed zijn.

Ontspan overdag

Wanneer je overdag veel stres ervaart blijft kan deze gemoedstoestand lang blijven hangen. Wanneer je overdag dus te veel stres ervaart of onvoldoende pauzes neemt kan je brein een beetje in deze staat blijven hangen. Eet je lunch dus niet op je werkplek, maar neem echt even pauze en zorg op andere manieren voor voldoende ontspanning tussendoor. Daarnaast is ontspanning ‘s avonds ook erg belangrijk. Doe bijvoorbeeld een ontspannende activiteit in de avond. Dit kan van alles zijn van simpelweg een hete douche nemen tot lezen of mediteren. Vind iets voor jou de stres van de dag wegneemt.

Sta op

Wanneer je al uren in bed ligt te raaien en echt niet kunt slapen is de beste tip om even op te staan. Kom uit bed en doe even 10 minuten wat anders. Drink wat water. Lees een stukje uit een boek of kleur een kleurplaat in. Maak het niet te actief maar zorg dat je even uit bed bent. Als je te veel in bed ligt te niksen verandert je bed in je hoofd in een plek om te denken en niksen in plaats van om te slapen.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.