Smaakvol genieten met een pizza houtoven in de tuin: welke is geschikt voor jou?

Smaakvol genieten met een pizza houtoven in de tuin: welke is geschikt voor jou?

De pizza houtoven wint aan populariteit. Wat in het mediterrane klimaat heel normaal is, wordt ook in Nederland steeds aantrekkelijker. Tijdens zomeravonden samen met vrienden of familie de lekkerste pizza’s afbakken in eigen tuin. Een pizza houtoven is de ultieme sfeermaker. Lijkt het je wel wat, zo’n pizza oven? Lees hier hoe een houtoven werkt en welk type het beste bij jou zou passen!

Hoe werkt een pizza houtoven?

Eerst even wat basisinformatie, want de werking van een houtoven is beslist interessant! Een authentieke pizza oven heeft een ronde vorm (de koepel) en brandt op hout. De oven wordt net als een gewone haard opgestookt. Wanneer de oven de juiste temperatuur heeft bereikt, schuif je het hout naar achteren en plaats je de gerechten op de steen. De warmte trekt via de ronde koepel, langs de gerechten, naar het rookkanaal. Deze circulatie zorgt voor de garing. Is de houtoven goed warm, dan is een pizza al binnen een minuut gaar!

Welke soorten pizza houtovens zijn er?

Pizza houtovens, of steenovens, zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt eerst onderscheid maken tussen steenovens met een lage koepel en ovens met een hogere koepel. De lage koepel wordt gezien als traditioneel Italiaans. Je kunt zo’n oven gebruiken voor het bakken van pizza’s, broden en gerechten in een ovenschaal. In ovens met een hogere koepel kun je ook barbecueën of zelfs een spit gebruiken.

Naast de hoogte van de koepel is er ook een verschil tussen geïsoleerde en niet-geïsoleerde ovens. Steenovens kunnen temperaturen tot wel 500ºC bereiken, waardoor de koepel uitzet. Na het gebruik krimpt de oven weer. Op termijn kan dat voor scheurtjes zorgen. Ook het weer draagt hieraan bij. De barstjes zijn gelukkig wel op te vullen met speciale kit. Een geïsoleerde steenoven is duurder in de aanschaf, maar zal minder scheurtjes vertonen.

Als laatste zijn de modellen beschikbaar in verschillende kleuren en maten. Op de website Pizzahoutoven.eu vind je witte, zwarte en oranje ovens met verschillende accenten. En tot slot zijn er kleine ovens tot heel grote ovens!

Welke pizza houtoven is het meest geschikt voor mij?

Welke houtoven het beste bij jou past, is afhankelijk van drie dingen: de gerechten die je wilt bereiden, het aantal personen dat de oven zal gebruiken en persoonlijke smaak. Het is handig om eerst de grootte van de oven te bepalen en daarna een model te kiezen.

De grootte kiezen

Je hebt vast al bedacht met wie je een pizza oven zou willen gebruiken! Zijn jullie met z’n tweeën, dan is een oven van 80×80 cm tot 100x100cm een prima keuze. Voor een gezin is de pizza houtoven van 110×110 cm aanbevolen, met deze afmetingen kun je namelijk twee pizza’s tegelijkertijd afbakken. Speciaal voor grotere groepen en de horeca zijn er ovens 130×130 cm groot.

Het juiste model

De meeste houtovens hebben een hoge koepel. Zo’n oven is dus ideaal om pizza’s in te bakken én in te barbecueën. Heeft een authentieke oven je voorkeur? Kies dan voor een oven met een lage, gedrongen koepel. De kleurkeuze is natuurlijk afhankelijk van je smaak.

Genieten voor jong en oud

Gezellige avondjes met het gezin, leuke etentjes me de buren of pizza feestjes met vrienden… Alles kan. Of je nu voor een kleine of grote, witte of zwarte, traditionele of veelzijdige oven kiest: een pizza houtoven is genieten voor jong en oud. Wil je zelf een pizza houtoven kopen? Neem eens een kijkje bij Pizzahoutoven.eu, zij hebben een ruim assortiment houtovens die je desgewenst online kunt bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *