Meer verhuizingen naar plaatsen buiten de randstad

Meer verhuizingen naar plaatsen buiten de randstad

De grote steden lijken aan aantrekkingskracht te verliezen. Afgelopen 2 jaar verhuisden steeds meer mensen uit de Randstad, terwijl dat voorheen andersom was. De leegloop van de Randstad is al een tijdje aan de gang en zal voorlopig nog niet stoppen.

Wie verhuist uit de Randstad?

Mensen ouder dan 30 en stellen die geen kinderen hebben verhuizen steeds vaker uit de Randstad. Tussen april en december 2020 waren er tenminste 37.000 verhuizers die met de vrachtwagen van Verhuisbedrijf Holland Movers uit de Randstad gingen, terwijl 27.000 naar de Randstad trokken. De Veluwe kreeg er sinds 1 april 2020 steeds meer inwoners bij, maar liefst 2000. Er waren in 2020 veel binnenlandse verhuizingen, wat vooral te zien is aan het groeiende inwoneraantal van Zeeland, delen van Limburg, Gelderland, Groningen en Drenthe.

Weg uit de Randstad

In de Randstad is nog steeds een sterke groei, maar dit is vooral in de regio’s die nog niet zo verstedelijkt zijn, zoals Gooi, Vecht en het oosten van Zuid-Holland. Er vertrokken veel inwoners uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het aantal personen dat geen zin meer in het drukke stadsleven heeft groeit. 13% van de stellen in de Randstad die geen kinderen hadden verhuisden naar een regio buiten de Randstad, terwijl dit 5 jaar geleden nog maar 10% was.

Jongeren wonen nog graag in de Randstad

Alhoewel mensen boven de 30 liever Verhuizen naar Haarlem, de jongeren geven de voorkeur aan de grote stad. Jongeren die net het ouderlijk huis verlaten verhuizen vaak verder weg en gaan vaak in de Randstad wonen. Er is nog geen verklaring voor de afnemende populariteit van Randstad, maar de huizenprijzen spelen mogelijk een grote rol. De goedkoopste woningen in Amsterdam staan te koop voor €150.000,-. Als je het goedkoopste huis in Amsterdam koopt krijg je maar één kamer die helemaal gestript is en niet eens behang heeft. Voor dezelfde prijs of zelfs nog goedkoper heb je in Zeeland een woning met meerdere kamers. Je kunt een eengezinswoning kopen in Goes of Vlissingen voor maar één ton.

Extreme huizenprijzen in Randstad

De huizenprijzen in de Randstad zijn onnatuurlijk hoog, en de prijzen stijgen alleen maar. Voor veel mensen wordt wonen in de Randstad daarom onbetaalbaar. De koopwoningen waren in het begin van 2022 90% duurder vergeleken met 2013. De Randstad is de regio waar de prijzen het snelste oplopen, waardoor zelfs een flat al moeilijk te betalen is. De extreem hoge huizenprijzen in de Randstad worden veroorzaakt doordat er een chronisch tekort aan woningen is. Zelfs huurwoningen zijn daarom al snel te duur voor veel mensen. Veel mensen vinden een huis met een tuin voor een zachtere prijs daarom al snel veel aantrekkelijker. Doordat de prijzen in de Randstad zo hoog zijn, hebben steeds meer mensen hun twijfels over of ze wel naar de stad willen verhuizen. Vooral jonge stellen die net beginnen op de huizenmarkt maken in de Randstad geen kans. Grote steden verliezen niet alleen hun aantrekkingskracht voor de bewoners die er geboren en getogen zijn, maar ook voor mensen in andere regio’s van Nederland.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.