Mangohouten meubels: de voor- en nadelen

Mangohouten meubels: de voor- en nadelen

Ze vullen tegenwoordig menig huis: meubels van mangohout. In korte tijd heeft deze houtsoort behoorlijk aan populariteit gewonnen. En niet zonder reden. Sta jij op het punt om een mangohouten meubel, zoals een salontafel met rond blad van mangohout, aan te schaffen, maar twijfel je nog over een paar punten? In dit artikel wegen we de voor- en nadelen van deze houtsoort voor je af zodat jij na het lezen van dit artikel een gedegen keuze kunt maken. 

 

Unieke eigenschappen

Mangohout is een tropische houtsoort en houdt daarom niet van droogte. Wanneer je een droog huis hebt, is het daarom verstandig om een luchtbevochtiger te plaatsen of om de meubels regelmatig te hydrateren, zodat barsten worden voorkomen. Een voordeel aan deze eigenschap: meubels van mangohout zijn over het algemeen goed bestand tegen water en vinden het meestal niet erg om nat te worden. Maar mocht er iets omvallen, zorg dan wel dat je het zo snel mogelijk weer droogt met een droge doek. Zo voorkom je kringen en verkleuringen. Verder behoort mangohout tot de hardhoutsoorten. Je hoeft dus niet altijd voor duur eiken of teak te gaan als je op zoek bent naar een meubel dat tegen een stootje kan. Daarbij is mangohout goedkoper dan zijn duurdere broers omdat het een stuk sneller groeit. En nog een voordeel: kiezen voor mangohout betekent kiezen voor duurzaamheid, het is namelijk een restproduct is van de mangoteelt. 

 

Het oog wil ook wat

Zoals hierboven al werd gezegd is mangohout een tropische houtsoort, en dat zie je. Door de warme tint van het hout krijgt het een exotische en natuurlijk uitstraling. Daardoor past een mangohouten meubel uitstekend in een industrieel of landelijk interieur, maar sluit het minder goed aan bij een heel erg strak of minimalistisch interieur. Door de combinatie van warm hout en zwart metaal vormen de meubels een goede mix van modern en rustiek. Daarnaast zorgen de unieke tekeningen en de verschillende kleurschakeringen ervoor dat geen enkel meubel hetzelfde is. Daar moet je natuurlijk van houden, maar als je het ons van Huisentuincomfort vraagt, is dat eerder een plus- dan een minpunt. Wat betreft de afwerking is het aan te raden het hout eerst licht te schuren. Dan hechten beits en olie namelijk extra goed. Een laagje hiervan beschermd hout extra goed wanneer je het intensief gebruikt en daarnaast komen de verschillende kleuren en nerven ook nog eens extra mooi uit. Kies voor een transparante beits om het natuurlijk karakter te benadrukken of voor een donkere beits wanneer zwarte houten meubels beter passen bij jouw woonstijl.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.