Maak van je woning een smart home met domotica

Maak van je woning een smart home met domotica

De term ‘smart home’ lijkt direct uit de koker van een marketing agency te komen. Een huis van bakstenen en cement kan toch niet ‘slim’ zijn? Het is eigenlijk een andere term voor huisautomatisering, en dat heeft weer een basis in domotica. Als je die lijn volgt is het helemaal niet zo’n gek idee om je huis ‘slimmer’ te maken. Wat dit betekent en hoe je zelf aan de slag gaat leggen we uit op deze pagina.

 

Domotica maar dan voor iedereen

Toen breedband internet de nieuwe standaard werd kwamen er ontzettend veel nieuwe mogelijkheden bij. Video kijken in hoge kwaliteit, live chatten, games spelen, maar de grote winst lag in de zorg. Mensen die vanwege aandoeningen of beperkingen niet zelfstandig konden wonen, zouden dankzij internet voorzieningen vfeel meer vrijheid krijgen. Zo werden er ‘buzzers’ ontwikkeld om bij een probleem direct contact te leggen met zorgverleners, videobellen was een manier om met een dokter te spreken op afstand, en veel diensten die je eigenlijk niet merkt werden via hardware en software in huis aangestuurd. Lampen automatisch aan, gordijnen dicht en een bericht als het tijd wordt om medicijnen in te nemen. Net zoals een minder mobiel persoon met een rollator zelfstandig kan lopen, zou domotica mensen digitaal ondersteunen. Deze doelgroep liep dus eigenlijk voorop, pas later zou de commerciële markt deze vernieuwingen oppikken en geschikt maken voor thuis. En dat hebben we geweten!

 

Slimme apparatuur die je in huis wilt hebben

Smart home is dus domotica maar dan voor iedereen. Ook als je niet hulpbehoevend bent is het toch erg handig als je gordijnen kunt openen door dit hardop te vragen aan een slimme luidspreker, om maar een voorbeeld te noemen. Hier zijn de populairste ‘slimme’ apparaten op dit moment:

 

  • Verlichting in en rond de woning: Naast gemak en leuke kleurtjes kunnen smart lights ook de veiligheid verhogen. Denk aan lampen buitenshuis die gekoppeld worden aan een alarmsysteem om inbrekers af te schrikken, of een lamp op de overloop die inschakelt als je half wakker naar het toilet loopt.
  • Jouw favoriete muziek waar je wilt: In plaats van enkele grote luidsprekers kun je nu meerdere, kleine smart speakers door de woning verspreiden. Je kunt per apparaat kiezen welke muziek of podcast je wilt luisteren, of zet een playlist door naar alle speakers tegelijkertijd.
  • Slimme spraakassistent geeft je antwoord: Dit is een extra functie met slimme luidsprekers, want je kunt nu ook vragen stellen dankzij de ingebouwde microfoons en internetverbinding. Zo kun je tijdens een boterham smeren controleren of er vanochtend files zijn, of je kunt een timer instellen zodat je de eitjes na enkele minuten precies op het juiste moment uit het water vist.
  • Gordijnen gaan vanzelf open en dicht: Deze functie past heel goed bij slimme verlichting. Zo openen de no-touch gordijnen van Somfy door met je hand een gebaar in de buurt te maken. Je kunt ook een lichtsensor koppelen, een timer klok instellen of de raamdecoratie op de slaapkamer van je kinderen met een app openen als het tijd wordt om op te staan.
  • Alarmering waar je ook bent: Huisbeveiliging is een typische domotica toepassing die ook in Home Automation niet mag ontbreken. Zo kun je rookmelders in serie plaatsen met notificatie naar familieleden of vrienden zodat je er niet alleen voor staat. Je kunt beelden van een beveiligingscamera vanaf iedere locatie in de wereld live bekijken. Of installeer een slim slot zodat je nooit meer zult vergeten de deur te sluiten.
  • Thermostaat die zelf de temperatuur bepaalt: Dit is misschien wel het meest duidelijke voorbeeld van een ‘slim’ apparaat. Want een zelflerende thermostaat zorgt dat het altijd aangenaam aanvoelt in huis. De verwarming gaat aan voordat je wakker wordt, en gaat automatisch omlaag als je naar je werk gaat. Hoewel het altijd behaaglijk aanvoelt verbruik je toch minder energie. “Set and forget”, laat het voortaan over aan de slimme thermostaat.

 

Leer je huis een lesje

Je moet alleen niet denken dat een huis zichzelf slimmer maakt, je zult hierbij een handje moeten helpen. Door de juiste apparatuur in huis te halen bijvoorbeeld, en naast je wifi router ook een bridge te installeren. De Somfy TaHoma is een dergelijk toestel, dit is het centrale middelpunt tussen de internetverbinding en de apparaten van jouw keuze. Je voegt een apparaat toe aan de app, en kunt deze vervolgens centraal beheren. Als er een apparaat bijkomt kun je zelf bepalen hoe deze slimme apparaten samenwerken. Denk aan gordijnen die sluiten wanneer de lampen in de huiskamer inschakelen. Of de sloten van de deur ontgrendelen zodra het brandalarm af gaat. Naast comfort kunnen smart home toepassingen levens sparen.

 

Hoewel ieder ‘slim’ apparaat het wooncomfort kan verhogen, zullen ze pas in samenwerking de maximale potentie laten zien. Bouw jouw smart home digitale steen voor digitale steen op en begin met een solide basis.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.