Klaver in het gazon

Klaver in het gazon

Klaver kan snel je gazon overwoekeren, en dat is natuurlijk geen fraai gezicht. Lees hier alles dat je moet weten om klaver in het gazon te bestrijden.

Waarom krijg je klaver in het gazon?

De voornaamste reden voor het opkomen van klaver in gras is dat er te weinig voedingsstoffen in de bodem zitten. Hierbij is vooral het gebrek aan stikstof een probleem, wat gras nodig heeft om goed te groeien. En omdat klaver dit juist uit de lucht kan opnemen, zal klaver onder deze omstandigheden dus juist nog wel goed kunnen groeien. Een andere mogelijkheid is dat het gras te weinig water krijgt, ook dat zorgt ervoor dat het gras niet goed groeit, terwijl klaver daar wel goed tegen bestand is.

Klaver bestrijden

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om klaver in je gazon te bestrijden zijn om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en water. Maar daarnaast zijn er ook nog een aantal andere zaken die hierbij kunnen helpen.

Bemesten voor voldoende voedingsstoffen

Door je gazon te bemesten zorg je dat het gras voldoende voedingsstoffen krijgt om goed te kunnen groeien, waardoor klaver dus minder kans krijgt om op te komen. Voor het beste resultaat kun je het gazon het beste 3x per jaar bemesten, in het voorjaar, de zomer en het najaar

Sproeien

Zorg ervoor dat je gras genoeg water krijgt, zeker in droge periodes is het belangrijk om regelmatig te sproeien. Hiermee voorkom je dat het gras uitdroogt en niet meer groeit en klaver de kans krijgt om je gazon over te nemen.

Regelmatig grasmaaien

Door regelmatig het gras te maaien zorg je dat klaver en ander onkruid in het gazon minder kans krijgt om op te komen. Maai het gras echter niet te kort, want dan verzwak je het. Een minimum lengte van zo’n 3 tot 4 centimeter wordt geadviseerd.

Verticuteren

Door je gazon te verticuteren verwijder je de harde bovenlaag die bestaat uit mos, onkruid zoals klaver en gras deeltjes die achterblijven na het maaien. Hierdoor krijg het gras weer meer lucht, wat het nodig heeft om goed te groeien en beter bestand te zijn tegen bijvoorbeeld klaver.

Bijzaaien

Verticuteren of intensief gebruik door bijvoorbeeld spelende kinderen kunnen zorgen voor kale plekken in je gazon. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om ze bij te zaaien. Hiermee zorg je ervoor dat het gras snel weer dichtgroeit, en dat de kale plekken niet worden overgenomen door onkruid zoals klaver.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.