Hoe stook je verantwoord in jouw houthaard?

Hoe stook je verantwoord in jouw houthaard?

Heb je een houtkachel, dan wil je daar natuurlijk zo duurzaam mogelijk mee omgaan. Daarbij is niet alleen het energielabel en de leeftijd van je haard belangrijk, maar ook je eigen stookgedrag kan een groot verschil maken. Op die manier kun je met een houthaard ook duurzaam en schoon stoken. Maar hoe zorg jij ervoor dat je in je nieuwe tuinhaard of binnenhaard zo duurzaam en overlastvrij mogelijk stookt? In dit artikel vertellen we je niet alleen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe kachel, maar ook hoe je ervoor kunt zorgen dat je in je bestaande kachel verantwoord kunt stoken.

Let op het energielabel

Waar kun je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe kachel? Bij het kopen van een houthaard zijn er een paar belangrijke dingen die je in het oog moet houden. Tegenwoordig is elke houthaard uitgerust met zijn eigen energielabel, waardoor je vaak in een oogopslag kunt zien hoe zuinig ze zijn. Niet alleen houthaarden hebben dit label, maar ook bijvoorbeeld pelletkachels en gashaarden. Ook de EcoDesign-richtlijnen zijn goed om in de gaten te houden. Door een kachel aan te schaffen met een hoog rendement en een goed energielabel, zet je de eerste stap in de richting van duurzaam stoken.

Stoken in een oudere haard

Heb je een oudere haard? Geen nood, want ook met een oudere houthaard kun je gelukkig duurzaam stoken. De bepalende factor hierbij is je eigen stookgedrag. Let bijvoorbeeld op de kwaliteit van het hout dat je stookt. Dat moet vrij zijn van chemische stoffen en verfresten, de juiste vochtigheidsgraad hebben (gebruik hiervoor een vochtigheidsgraadmeter) en schoon zijn. Daarnaast is ook de manier waarop je stookt belangrijk. De duurzaamste methode is de Zwitserse methode, die we hieronder voor je uitleggen.

Stoken volgens de Zwitserse methode

Stook je volgens deze methode, dan komt er een vrijwel volledige verbranding op gang. Dat betekent dat er zo min mogelijk fijnstof, rook en roet vrijkomt bij het stoken. Je steekt hierbij de stapel hout niet van onderaf aan, maar juist van bovenaf. We vertellen je hoe dit werkt:

  • Stapel de houtblokken kruislings op elkaar. Dat doe je van groot naar klein, waardoor de dikste blokken onderaan liggen, en de dunste bovenop.
  • Op de top van de stapel leg je de aanmaakblokjes.
  • Je steekt de stapel van bovenaf aan, waardoor het vuur de tijd heeft om door het hout te trekken. Hierdoor ontstaat er een vrijwel volledige verbranding.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.