Hoe maak je jouw tuin winterklaar ?

Hoe maak je jouw tuin winterklaar ?

Tijdens het voorjaar en de zomer geniet je waarschijnlijk het meest van jouw tuin. Gezellig van het zonnetje genieten met vrienden, een lekkere BBQ organiseren en misschien wel ontspannen in een zwembad. Ook staan alle bloemen en planten in bloei. Tijdens de wintermaanden gebruik je de tuin minder, maar dit betekent niet dat je de tuin kunt verwaarlozen. In deze blog geven we een aantal handige tips om jouw tuin winterklaar te maken! 

Waarom de tuin winterklaar maken?

In de winter zit je bijna niet in de tuin, waarom zou je er dan aandacht aan schenken? Door jouw tuin winterklaar te maken bescherm je het gazon en de begroeiing tegen winterse invloeden. Hierdoor overleven de planten en bloemen de kou en groeien ze beter in de lente. 

Door de tuin klaar te maken voor de winter geniet jij in het voorjaar en de zomer van een mooiere tuin. Zeker als je veel planten in de tuin hebt staan is het belangrijk om deze genoeg aandacht te geven. 

Wat is het beste moment?

Maar wanneer ga je aan de slag met het voorbereiden van de tuin op de winter? Je kunt dit het best doen in de maand oktober. De ideale temperatuur is namelijk tussen de 5 en 10 graden Celsius. Het is dan nog aangenaam om in de tuin bezig te zijn en de bloemen en planten zijn dan nog in goede conditie. Het is belangrijk om je tuin winterklaar te maken voordat het gaat vriezen. Meestal biedt oktober de beste temperatuur voor het winterklaar maken van jouw voortuin en achtertuin. 

Zo maak je de tuin klaar voor de winter

Wil jij jouw tuin winterklaar maken? Dan kun je de volgende werkzaamheden uitvoeren of laten uitvoeren door een hovenier. 

  • Laat buitenkranen leeglopen en sluit de watertoevoer af om bevriezen van leidingen te voorkomen
  • Laat bladeren in de tuin liggen, dit is voeding voor alle hagen en planten.
  • Denk ook aan de vogels. Hang vogelhuisjes op en zorg voor vetbollen in de tuin.
  • Zet tuinstoelen in de schuur en berg kussens droog op. Heb je een loungeset? Dek deze dan af met een dekzeil.
  • Zet planten die niet vorstbestendig zijn binnen of dek deze af.

Grasveld winterklaar

Heb jij een mooi gazon in de tuin en wil je deze winterklaar maken? Met deze tips blijft jouw gras in de beste conditie tijdens de wintermaanden. Zorg ten eerste voor een maaihoogte tussen de 3 en 5 centimeter. Maai het gras niet te kort, hierdoor kunnen kale plekken ontstaan. Het wordt afgeraden om je gras te maaien als het kouder is dan 6 graden. Wordt het warmer? Dan groeit het gras en kun je er voor kiezen om te maaien. Je kunt in oktober het gazon nog een keer bemesten en bladeren van het gazon afhalen. Zo krijgt het gras voldoende licht. Deze bladeren kun je bij planten of hagen leggen zodat het blad dient als plantenvoeding. 

En wat doen we met de vijver?

Heb jij een vijver in de tuin? Om deze winterklaar te maken kun je een aantal dingen doen. Ten eerste haal je de bladeren en dode planten uit je vijver. Dek de vijver vervolgens af zodat er in de winter niet teveel bladeren in vallen. Ook is het slim om een fontein uit te zetten. Veel vissen in de vijver? Dan is het belangrijk om deze niet bij te voeren in de winter. De vissen vragen namelijk geen voer meer zodra de temperatuur zakt tot ongeveer 6 graden. Als het begint te vriezen is het slim om een wak te maken in het ijs zodat de vissen voldoende zuurstof krijgen. 

Planten beschermen tegen de kou

Natuurlijk wil je er ook voor zorgen dat alle planten de winter goed overleven, zodat ze in de lente weer prachtig gaan bloeien. De planten die niet goed tegen vorst kunnen, kan je het best binnen zetten. Als dat niet mogelijk is kun je deze afdekken met een beschermhoes, zodat de plant niet kapot vriest. 

Heb jij een mooie olijfboom, palmboom, bananenboom of vijgenboom in je tuin staan? De stam van deze bomen is kwetsbaar voor temperaturen onder de 10 graden. Het is daarom handig om de stam in te pakken met een winterhoes. Zo geef je deze de juiste bescherming. 

Staat er een mooie rozenstruik in de tuin? Dan is het beste moment om deze winterklaar te maken eind november. Knip de rozen af op kniehoogte en ruim de reeds gevallen rozenbladeren op. Je kunt de stam afdekken met een heuveltje compost of tuinaarde. 

Tuinonderhoud door hovenier

Heb jij een tuin die veel onderhoud vergt en wil je deze graag winterklaar maken, maar heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan? Je kunt tuinonderhoud uitbesteden aan een hovenier. Via Slimster.nl vraag je eenvoudig hovenier offertes aan en vergelijk je ervaren hoveniers uit jouw omgeving. Zo vind je altijd de beste deal voor het winterklaar maken van jouw tuin!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.