Hoe creëer je een groene overkapping? 5 tips

Hoe creëer je een groene overkapping? 5 tips

Droom jij ervan om terrasoverkappingen om te toveren tot een groen paradijs? Het is bewezen dat we van natuur meer ontspannen worden en daarnaast zuiveren planten de lucht. Als je dat ziet zitten kun je aan de slag met diverse plantsoorten, een groen dak en natuurlijke materialen voor meubels. Doe je voordeel met deze 5 tips van dit artikel.

1. Soorten planten / de planten

Met veel groen onder een overkapping komt de ruimte als het ware tot leven, omdat er van alles groeit en bloeit. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je zowel grote als kleine planten een mooi plekje geven. Let hierbij wel op welke soorten veel licht nodig hebben of juist geen direct zonlicht kunnen verdragen. Gebruik verder vooral je creativiteit, of bekijk hoe anderen het aanpakken. Bevestig bijvoorbeeld een dikke tak aan het plafond waaraan je diverse planten ophangt. Dit wordt ook wel verticaal tuinieren genoemd. Hierbij kun je ook denken aan een klimopplant die je laat groeien rondom een staander.

2. Een organisch dak 

Als serres zich ervoor lenen, dan kun je er ook voor zorgen dat het dak tot leven komt door het te laten begroeien. Een plat dak is hier uitermate geschikt voor. Vaak wordt er gekozen voor een sedum dak. Sedum is een vetplant en kan goed tegen wisselende en extreme omstandigheden zoals hitte, kou, droogte en wind. Lijkt je het een mooi idee om een dergelijk dak te verwezenlijken? Kijk dan wel even of de constructie van de overkapping stevig genoeg is voor een groen dak. Bedenk ook dat het niet goedkoop is, je betaald zo’n 30 tot 50 euro per vierkante meter voor een sedumdak. De prijzen lopen al snel op bij een dak wat intensief begroeid is. 

3. Materialen voor meubels 

Als je een zo natuurlijk mogelijk ingerichte overkapping wilt, dan gebruik je het liefst natuurlijke materialen. Plaats bijvoorbeeld een salontafel van bamboe en combineer dit met rotan stoelen. Met rotan speel je ook nog eens in op een populaire woontrend van dit moment. Een krukje van mahonie staat ook goed in je natuurlijk ingerichte ontspanningsplek. Andere houtsoorten zijn ook het overwegen waard, zoals walnoot, eik, kers of beuk. Daarnaast zijn er nog tal van andere natuurlijke materialen denkbaar, zoals grof geweven linnen als stof voor meubels, gordijnen of plaids. 

4. Accessoires 

Ook onder een natuurlijk ogende overkapping zijn er talloze accessoires op te noemen. Bedenk wel dat je waarschijnlijk al een heel eind op weg bent door alle planten die er staan. Je wilt waarschijnlijk dat daar de meeste aandacht naartoe gaat. Om ook ’s avonds te genieten van de natuurlijke pracht is het slim om de zaak sfeervol op te lichten. Een zoutlamp creëert zacht licht en is tegelijkertijd nóg een extra stukje natuur in de ruimte. Ideaal toch? 

5. Imperfecties 

Als je het hebt over de natuur, dan heb je het over imperfecties. In de natuur is niet alles kaasrecht, egaal en ongeschonden. Daarom hoeven de spullen onder je terrasoverkapping er ook niet pico bello uit te zien. Het kan juist extra sfeervol zijn om spullen met imperfecties en kleine beschadigingen aan te schaffen. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.