Het nut van de doorvoerbocht

Het nut van de doorvoerbocht

Nutsleidingen worden ze wel genoemd. Leidingen die producten transporteren van algemeen belang, die dus van openbaar nut zijn. Onder nutsvoorzieningen kun je elektriciteit, gas en water verstaan. Nutsbedrijven leveren deze producten. Ook kun je denken aan de telefoon- of internetverbinding en de leidingen ten behoeve van televisie. Tegenwoordig zijn de nutsbedrijven geprivatiseerd, maar je verwacht natuurlijk nog steeds dat deze bedrijven een goed product leveren. 

Je huis is in aanbouw en af en toe mag je even kijken hoe ver de bouw gevorderd is. Zelf werk je als vertegenwoordiger van een fabriek die pvc buizen en leidingen maakt. En alles wat daarbij hoort. Je levert aan groothandelaren, niet rechtstreeks aan de aannemerij. Daarom vind je het wel eens interessant om te zien of de aannemer wel volgens jouw adviezen en met de juiste producten werkt.

De meterkast

Je eerste gang is naar de meterkast, terwijl je vrouw direct richting het lege hok, wat later de keuken moet worden, loopt. Ze roept met een gigantische echo dat ze goed voor zich kan zien hoe het zal worden. Jij bent meer geïnteresseerd in het leidingwerk in de meterkast en trekt de deur open. Gelukkig! Alles ziet er perfect in orde uit. De invoerbochten en vloerdoorvoeren zitten al netjes op hun plek. Zo is het straks voor de elektriciens en andere installateurs een fluitje van een cent om alle leidingen aan te brengen en aan te sluiten. Al tijdens de bouw zijn de doorvoerbochten en funderings doorvoeren geplaatst. Op deze manier zijn de elektra-, gas- en waterleiding simpel van buiten naar binnen in het huis via de meterkast door te voeren. Ook bijvoorbeeld stadsverwarming en internet leidingen kunnen zo eenvoudig naar binnen gebracht worden.

De kleuren

Vroeger waren alle invoerbochten grijs, alleen de gasleidingen waren geel. Nu geven de gekleurde doorvoerbochten perfect aan waar ze voor dienen, want elke kleur heeft zijn eigen betekenis. Ik heb ze hieronder neergezet.

kleur invoerbocht functie
geel gas
rood elektra
blauw water
groen CAI (kabel)
grijs telecom

 

Door deze kleurcodering kun je eigenlijk nooit meer in de fout gaan bij het aansluiten. Omdat we in Nederland zijn gestart met het bouwen van gasloze woningen zal de gele invoerbocht steeds meer verdwijnen. In je nieuwe woning is het gelukkig prima voor elkaar.

Dit artikel is geschreven in opdracht van Buma Handel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *