Energie opwekken met zonnepanelen

Energie opwekken met zonnepanelen

Het klimaat veranderd, dit is een feit. En onze generatie gaat daar alleen minimale effecten van voelen in tegenstelling tot de catastrofistische gevolgen die het kan het hebben op de kinderen van onze kinderen. Gelukkig zien veel mensen in dat het leefbaar houden van de planeet voor toekomstige generaties afhangt van de keuzes die nu worden gemaakt. Daarom stappen veel mensen over naar groene energie. De meest gebruikelijke manier om dit te doen is door het aanbrengen van zonnepanelen op het huis. In de onderstaande blog wordt uitgelegd hoe dit precies werkt.  

Zonlicht bevat van zichzelf al energie 

Zonne-energie is een vorm van groene energie, net als windenergie en waterkracht. Energie is praktisch onuitputtelijk en daarom wordt het ook wel duurzame energie genoemd. Zonne-energie komt van de zon en zorgt voor warmte en licht. Net zoals je met een dynamo op je fiets beweging omzet in elektriciteit om je lamp te laten schijnen, kun je ook de energie van de zon omzetten in bruikbare elektriciteit. In Nederland schijnt de zon gemiddeld 1600 uur per jaar. Dat is gemiddeld 4,38 uur zonlicht per dag. Nederland is de afgelopen jaren zonniger geworden. Dat maakt het nog interessanter om zonne-energie op te vangen en om te zetten in elektriciteit! 

Zonne-energie opvangen 

Door middel van zonnepanelen kunnen we gratis energie van de zon opvangen en omzetten in elektriciteit. Op daken van woningen en bedrijven worden zonnepanelen geplaatst. Om het meeste zonlicht op te vangen zijn de zonnepanelen op het zuiden gericht. En om de efficiëntie nog verder te verhogen, zijn zonnepanelen ideaal gepositioneerd in een hoek van 36 graden. Maar ook zonder deze ideale omstandigheden zijn uitstekende opbrengsten te behalen. 

Omzetten in bruikbare stroom  

De energie die door zonnecellen wordt opgevangen noemen we “gelijkstroom” en kan niet meteen als elektriciteit in huis worden gebruikt. We gebruiken thuis “wisselstroom”. Deze gelijkstroom kunnen we met behulp van een omvormer omzetten in wisselstroom. Dit is bruikbare stroom waarmee bijvoorbeeld de telefoon weer opgeladen kan worden. 

Energie opslaan 

Door batterijen toe te voegen aan de zonne-installatie kan deze wisselstroom ook worden opgeslagen. Zo kunt u ook ’s nachts of in minder zonnige periodes uw eigen groene stroom gebruiken en nog minder afhankelijk zijn van uw elektriciteitsleverancier. 

Lees deze blog om erachter te komen hoe in de keuken energie bespaard worden.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.