Eerste hulp bij hardnekkige kalkaanslag in de badkamer

Eerste hulp bij hardnekkige kalkaanslag in de badkamer

Waar water is, is kalkaanslag. Daar is weinig tegen te doen. Zeker wanneer de waterhardheid erg hoog is. De enige manier om dit zoveel mogelijk te voorkomen is door een waterfilter te gebruiken. Doe je dit liever niet? Dan is het zaak om de kalkaanslag zo spoedig mogelijk te verwijderen en met enkele handige tips zoveel mogelijk te voorkomen. Maar hoe pak je hardnekkige kalkaanslag in de badkamer aan? En waar let je op in de toekomst om dit zoveel mogelijk te vermijden?

Kalkaanslag verwijderen

Allereerst is het van belang dat alle kalkaanslag uit de badkamer wordt verwijderd. Hardnekkige plekken zijn echter niet gemakkelijk te verwijderen. Kalk in de badkamer? Dan zweren veel mensen bij de zogenaamde huis tuin en keuken middeltjes Het meest effectief is echter het gebruik van speciale ontkalkers. Deze zijn specifiek bedoeld voor het verwijderen van kalk. Ze kosten misschien wat meer dan gewone middeltjes, maar zijn wel een stuk doeltreffender. Bovendien zullen ze niet onnodig schade aan de materialen in de badkamer aanrichten. Een risico wat je met eigen bedachte middeltjes wel kan lopen.

Let wel op dat sommige materialen minder goed tegen ontkalkers kunnen. Daarom zijn er ook diverse ontkalkers op de markt verkrijgbaar. Op die manier is er voor elk badkamermateriaal wel een geschikte oplossing te vinden. Controleer dit wel altijd even op de verpakking zodat je zeker weet dat je geen onnodige schade aanricht.

Andere middeltjes

Naast speciale ontkalkers zijn er ook andere middeltjes die je kunt gebruiken. Deze middeltjes worden vaak generaties in families gebruikt voor het oplossen van dergelijke problemen. Dit zijn de meest gebruikte:

          Wasverzachter is bij niet alle mensen bekend als schoonmaakproduct. Toch is dit één van de manieren om makkelijker kalkaanslag te verwijderen. Je voegt de wasverzachter eenvoudig toe aan je schoonmaakwater en met dit water kun je het kalkaanslag makkelijker wegschrobben. Bovendien ruikt je badkamer na de behandeling ook nog eens ontzettend lekker.

          Citroensap is een betere keuze bij echt hardnekkige kalkaanslag. Kalk kan slecht tegen zuur. Daarom is citroensap uitermate geschikt om te gebruiken als ontkalker. Met name op glas werkt dit zeer doeltreffend.

          Azijn is misschien wel het meest bekende middel. Dit is een echt wondermiddel in de schoonmaakwereld en kan ook zeker helpen bij het verwijderen van kalk.

Kalkaanslag voorkomen

Je kunt kalkaanslag nooit helemaal voorkomen. Er zit nou eenmaal kalk in het water dat je gebruikt. Zelfs in de best onderhouden badkamer kan dus kalkaanslag optreden. Je kunt er wel alles doen om het zoveel mogelijk te vermijden. Dit doe je bijvoorbeeld door na elke douche en badsessie alle wanden, vloeren en glas goed droog te maken. Laat de badkamer nooit in al te vochtige staat achter.

Als je kalkaanslag in de toekomst echt wil voorkomen, dan zal je uiteindelijk toch voor een waterontharder of waterfilter moeten kiezen. Deze zetten het water om in zacht water. Hierdoor krijgt kalkaanslag veel minder kans. 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.