Een onderhoudsplan voor jouw machines

Een onderhoudsplan voor jouw machines

Om ervoor te zorgen dat de machines goed blijven werken, is het wel handig om een goed onderhoudsplan te hebben. Je kan niet verwachten dat de machines goed blijven werken als je helemaal niks aan onderhoud doet. Dan kan je wachten totdat je een ons weegt, want dat gaat ook niet gebeuren. Dus om storingen en kapotte machines te voorkomen, is het handig om een plan te hebben, zodat je tijdig de machines kan onderhouden.

Must need een onderhoudsplan

Wanneer je van plan bent om je machines eens flink te onderhouden, kies dan wel een goed moment uit om dat te doen. Het is niet verstandig om het te doen wanneer er juist veel van de machines wordt gevraagd. Doe het op een rustiger moment, zodat het niet erg is als er enkele machines even niet werken. Je wilt niet dat materialen, zoals aluminium kokers, een stalen buis of verschillende hoekprofielen, kapot gaan. Anders ben je nog verder weg van huis. Denk er vooral aan dat je preventief onderhoud wilt doen en niet net voordat de machine het zou kunnen begeven. Daar is geen beginnen aan en kijk je tegen veel meer kosten aan dan je verwacht.

Wat moet er in een onderhoudsplan?

Een aantal punten zijn wel belangrijk voor een onderhoudsplan. Denk aan:

  • Het advies van jouw productie team en jouw technische dienst. Heb je die niet, dan vraag rond of iemand er verstand van heeft of vraag advies aan een derde partij. Zo weet je namelijk 100% dat je niet dingen vergeet en staat de fundering van het plan goed
  • Zorg ervoor dat alle machines duidelijk beschreven zijn en begin bij de belangrijkste. Dan ga je zo naar beneden met de minst belangrijkste.
  • Zorg ervoor dat je weet wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn voor een machine om kapot te gaan of die mogelijk tijdelijk uit de running is. Dan weet je waar je als eerste op moet controleren.
  • Bij elke oorzaak zet je dan een aantal actiepunten neer die je moet doen om te kijken of deze dingen helpen. Daarnaast zet er ook bij wat de voordeligste optie en daarna wat het mogelijk zou kunnen kosten als de voordeligste optie niet werkt.
  • Zorg ervoor dat je de juiste mensen aan de juiste machines hebt gekoppeld. Dan weet iedereen wie zij moeten inschakelen wanneer er iets aan de hand is. Hoe sneller, hoe beter natuurlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *