De invloed van het veranderende weer op de tuin

De invloed van het veranderende weer op de tuin

Klimaatverandering is een ‘hot topic’ momenteel. Bijna in elke nieuwbulletin komt er wel een klimaat gerelateerd item langs. Of dit nu over de uitstoot van auto’s en vliegtuigen gaat, nieuwe duurzame energiemogelijkheden of een ander onderwerp, we praten er met z’n allen over omdat de aarde opwarmt. De ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt en we krijgen te maken met andere klimaatveranderingen. Soms klinkt dit als een ver van ons bed show, maar ook wij merken dit in ‘kleine’ zaken zoals onze (achter)tuin.

Tegen welke problemen kopen wij momenteel aan?

Het veranderende weer merken wij bijvoorbeeld doordat zware regenbuien ons land treffen, zomers veel warmer worden (tot zelfs over de 40 graden celsius) en in die periode we te maken hebben met extreme droogte. Niet alleen de mens moet daaraan wennen, ook dieren en planten hebben hier last van. Kijk maar eens hoe verdord de tuinen er afgelopen zomer bijlagen doordat we te maken hebben gehad met de extreme hitte in het voorjaar. Maar de tuin regent ook helemaal kapot door het vele water wat naar beneden komt zetten. Zoveel dat de grond de hoeveelheid water niet kan verwerken.

Wat kunnen wij hiertegen doen?

Nederland is gelukkig nog niet volgebouwd en hebben we veel plekken om ‘groen’ te plaatsen. Niet alleen in de openbare ruimtes zijn die mogelijkheden, maar ook bij ons thuis. Veel huizen in Nederland hebben een tuin. Om problemen rondom het huis te voorkomen is het verstandig om veel groen te plaatsen. Bij hevige regenval kan het grondwater makkelijker verwerkt worden.

Heeft u niet van zulke groene vingers? Dat geeft helemaal niks, er zijn namelijk ook oplossingen waarvoor u niet veel onderhoud aan heeft en toch een mooie tuin mee aan kan leggen. We raden aan om graszoden aan te leggen. Gras hoeft namelijk enkel gemaaid te worden en geeft toch een mooie groene uitstraling aan de tuin. Daarnaast zijn er vele planten die weinig onderhoud nodig hebben, maar de groei en bloei van deze planten zijn vaak afhankelijk van de hoeveelheid de ‘groeiruimte’ en het zonlicht dat de plant krijgt. Een plant die veel licht nodig heeft, zal dus op een schaduwplek niet zo mooi groeien als dat hij kan.

In een tuincentrum kunnen ze u uitgebreid advies geven over allerlei soorten planten en hoe u deze het beste kan verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *