Combinaties in de moestuin: welke groenten zijn goede buren?

Combinaties in de moestuin: welke groenten zijn goede buren?

Ben je net bezig met het aanleggen van jouw moestuin, of ben je al even bezig met het kweken van je eigen fruit, groenten en kruiden? Dan herken je het woord ‘combinatieteelt’ ongetwijfeld. In de combinatieteelt worden bepaalde gewassen naast elkaar in de moestuin gezaaid, waardoor ze elkaar kunnen versterken of samen kunnen werken. Dit levert doorgaans een betere oogst op, en gezondere groenten. Bloemen kunnen bijvoorbeeld nuttige insecten aantrekken, of plaagdieren juist verjagen. Ben je benieuwd hoe je de combinatieteelt goed kunt toepassen in jouw moestuin? In dit blog vertellen we je er alles over!

 

Welke combinaties werken goed?

Sommige planten doen het goed naast elkaar, en anderen juist niet. Het is goed te weten welke zaadjes je samen kunt zaaien. Een voorbeeld van zo’n gouden combinatie, is wortels en bieslook (of ui). Dat zijn bijzonder goede buren van elkaar. Dat zit zo: wortels hebben last van de wortelvlieg, een plaagdier die het specifiek op deze groentesoort heeft voorzien. De wortelvlieg houdt echter niet van de geur die uien en bieslook uitscheiden. Staat er ui naast je wortel, dan bedenkt de wortelvlieg zich wel twee keer voordat hij er in de buurt komt. Andere fijne combinaties zijn sla en pompoen, en knolvenkel en andijvie. Die soorten kun je dus mooi naast elkaar planten of zaaien.

 

Combineer groenten met bloemen

Niet alleen groenten kunnen goede combinaties met elkaar opleveren. Ook planten die bloeien zijn een mooie aanwinst voor jouw moestuin. Bloemen trekken bijvoorbeeld nuttige insecten aan, die je groenten kunnen bestuiven en vervelende insecten kunnen verjagen. denk bijvoorbeeld aan Afrikaantjes: bloemen die bekend staan om hun mooie, kleurrijke uiterlijk en hun bijzondere geur. Van nature hebben deze planten een goede afweer opgebouwd tegen bladluizen. Die blijven op afstand, waardoor ook je groenten daarvan profiteren. Haal dus ook wat bloemenzaden in huis, wanneer je groentezaden aanschaft.

 

Deze combinaties moet je vermijden

Niet alle groenten en planten gaan even goed met elkaar samen, en hierdoor bestaan er ook combinaties die je juist moet vermijden in je moestuin. Denk aan wortels en tomaten: deze soorten kunnen elkaar juist behoorlijk tegenwerken. Tomaten produceren een bepaalde stof, waardoor wortels minder goed groeien. Daardoor zet je deze groenten dus het liefst een eindje uit elkaar, wanneer je een tegenvallende oogst wilt voorkomen. Wil je meer leren over goede en minder goede combinaties in de moestuin? Dan is het een goed idee een zaaikalender in huis te halen, bijvoorbeeld bij een online shop zoals Allezadenkopen.nl. Daarin lees je in een oogopslag welke combi’s je kunt maken.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.