Asbest zelf verwijderen of door een professional?

Asbest zelf verwijderen of door een professional?

Heb je recentelijk ontdekt dat er in en rondom het huis nog asbest zit. Dan wil je dat na het lezen van de gezondheidsproblemen natuurlijk zo snel mogelijk weg hebben. Een asbestinventarisatie is altijd verplicht. Dan wordt vastgesteld waar asbest zit en in welke hoeveelheden. Als je erg handig bent denk je misschien wel dat je het zelf kan verwijderen. Onder bepaalde voorwaarden is dit niet verboden, maar toch is het verstandig om altijd asbest te laten verwijderen door een professional 

Wanneer je asbest niet zelf mag verwijderen  

Als het dak is groter dan 35 m2 of er liggen dakleien op mag je het asbest niet zelf verwijderen. Als je het asbest moet breken om te verwijderen mag het ook niet. Dan is het namelijk erg gevaarlijk voor de gezondheid. Ook mag je asbest niet zelf verwijderen als het in een bedrijfspand is of hoort bij materiaal van het bedrijf. Als laatste mag je het asbest niet zelf verwijderen als je de landelijke subsidie wil aanvragen voor het verwijderen van asbestdaken. Als je asbest eigenhandig hebt verwijderd heb je dus geen recht meer op deze subsidie. Maar naast deze eisen is er ook nog een hele logische reden om asbest niet zelf te verwijderen, namelijk: het risico.  

Het risico  

Het is gevaarlijk voor de gezondheid als je asbestvezels inademt. Asbestvezels kunnen vrijkomen als je bijvoorbeeld gaat boren, zagen of slijpen in asbestmateriaal (zoals in een asbestplaat). Het kan zelfs al vrijkomen als je asbestmateriaal verplaatst (zoals touw of een vloermat). Omdat dit zo risicovol is, is het verstandig een gecertificeerd asbestbedrijf in te schakelen.  

De rol van de gemeente 

Controleer of uw gemeente nog extra asbestregels heeft. Bijvoorbeeld over waar je het asbestafval moet laten. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat je een sloopmelding doet om de gemeente te informeren. Als je zelf asbestmateriaal wilt verwijderen, moet aan de voorwaarden gehouden worden. Er zijn ook gemeenten die gratis hulp of extra bescherming zoals kleding bieden. Maak hier handig gebruik van. 

 

   

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.