5 tips om minder tijd kwijt te zijn aan tuinonderhoud

5 tips om minder tijd kwijt te zijn aan tuinonderhoud

Een tuin moet onderhouden worden, of je dit nu graag doet of er een hekel aan hebt. Het onderhoud moet bovendien op regelmatige basis gebeuren, anders lijkt je tuin in geen tijd op een jungle. Onkruid vergaat niet, zegt het spreekwoord. En het groeit snel, heel snel. Met onderstaande tips kan je het tuinonderhoud een stuk comfortabeler maken voor jezelf en tot een minimum beperken.

1. Kiezen voor kunstgras in plaats van echt gras
Kunstgras is de ideale match voor een tuin die onderhoudsarm moet zijn. Eens het er ligt, hoef je er nog nauwelijks naar om te kijken. En er komt geen onkruid meer piepen. Kunstgras is beter dan tegels, want het laat – wanneer het goed gelegd is – water door. Het leggen is iets wat je beter kunt overlaten aan een kunstgras professional, zodat je achteraf niet in de problemen komt.

2. Onkruid bestrijden met 2 efficiënte methodes
Onkruid tiert welig en is vervelend, want vaak moeilijk te bestrijden. Volgende twee methodes hebben hun doel reeds bewezen en helpen je bovendien veel tijd besparen. Wanneer je je grond één keer in de week schoffelt, kan onkruid niet zo goed meer wortelen. Onkruid tussen tegels en grind kan je doen verdwijnen door er kokend water over te gieten. Het sterft af en bij herhaaldelijke toepassing blijft het definitief weg. Dit is bovendien een milieuvriendelijke methode, want er komen geen giftige stoffen vrij.

3. Beroep doen op een tuinier
Wanneer je geen groene vingers of niet veel tijd hebt, kan je een hovenier inschakelen om het werk voor jou op te knappen. Die komt dan langs voor een regelmatig onderhoud. Je kan werken met een abonnementsformule en betaalt dan een vast bedrag voor het verzorgen van je tuin. Het kost wat, maar het is het waard en jij kan genieten van een prachtige tuin.

4. Groenblijvende bodembedekkers aanplanten
Een bodembedekker is een plant die eigenlijk pal boven de grond groeit. Een bodembedekker groeit snel en al vlug is de ondergrond volledig begroeid. Wanneer je bodembedekkers rond vaste planten zet, bekom je een heel mooi resultaat, want alles vormt een geheel. Bodembedekkers vergen niet veel onderhoud. Er groeit bijna geen onkruid door en ze zijn prima om water in je tuin af te voeren.

5. Kiezen voor meerjarige planten
Wanneer je een tuincentrum bezoekt, kijk je wellicht direct naar de uiterlijke kenmerken van een plant. Bekijk ook eens het kaartje. Daar is veel info op te vinden, bijvoorbeeld hoe lang de plant goed blijft. Veel mooie planten bloeien slechts één jaar en komen het jaar erop dus niet meer terug. Geen goed idee voor een onderhoudsarme tuin. Kies voor blijvers, meerjarige planten dus, die bij voorkeur winterhard zijn. Hou je van bloembollen, kies er dan uit die bestand zijn tegen de vrieskou en die je dus niet elk jaar moet uitdelven.

Het onderhoud van een tuin is uitdagend, maar met bovenstaande tips kan het leuk worden. Maak een degelijk plan vooraleer je je tuin aanlegt en bedenkt goed welke wensen je allemaal hebt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *